Buzet

Home »  Korisno »  Buzet

Buzet, zajedno s okolicom, poznatom kao Buzeština obuhvaća 165 km2 i oko 6000 stanovnika. Pod Buzeštinom se podrazumijeva područje grada Buzeta, te sva sela i zaselci Roštine, Humštine, Vrhuvštine, Račištine, Sovinjštine. Područje Buzeštine smješteno je u najsjevernijem unutrašnjem dijelu Istre, na prostoru između tri velika gradska središta: Rijeke, Trsta i Pule.

Područje je vrlo raznoliko, od 10 m do preko 1000 m nadmorske visine. Iz toga proizlaze i razlike u klimi. Dok u dolini rijeke Mirne prevladava blaga mediteranska klima, u planinskom dijelu Ćićarije vlada kontinentalna, planinska klima.

Područje Ćićarije, tzv. “KROV Istre”, sa svojim šumovitim predjelima, divnim travnjacima i pašnjacima, može pružiti ugodan odmor, osobito u ljetnim mjesecima, a ljubiteljima zimskih radosti i zimi. U dolini rijeke Mirne, uz rub Motovunske šume razvio se zdravstveni turizam u lječilištu Istarske toplice. Imajući u vidu narodnu izreku «Zdravlje je najveće bogatstvo čovjeka» Istarske Toplice pružaju sumpornu vodu, termalne i blatne kupke koje se koriste za liječenje reumatskih bolesti i endokrilnog sustava.

Gdje se nalazi

Buzet se nalazi u samom srcu sjevernog dijela hrvatske Istre. Na površini od 165 km2 živi oko 6 059 stanovnika.

Stari grad Buzet se nalazi na 150 m visokom brdu iznad plodne doline kojom protječe rijeka Mirna, dok se noviji dio grada tzv. Fontana, razvija u podnožju brda.

Buzet se još naziva i Gradom tartufa jer je smješten u zoni u kojoj raste ta najskupocjenija podzemna gljiva.

Položaj i klima

Buzet se nalazi na samom ulasku u najjače emitivne turističke zemlje Europe, kao što su Italija i Slovenija, i odlično je povezan sa svim krajevima Europe i Hrvatske.

Šire područje oko Buzeta naziva se Buzeština, a pod Buzeštinom se smatraju šira područja okolnih naselja: Roština, Humština, Sovinjština, Vrhuvština,… Buzet leži na prostoru između tri velika gradska središta, a to su Rijeka, Trst i Koper.

Što se tiče prirodne privlačnosti, ovo područje obiluje manjim i većim udolinama, kanjonima, brežuljcima, kao i planinama koje su dijelom obrasle šumom.

U samoj dolini rijeke Mirne prevladava blaga mediteranska klima, a u planinskom dijelu, na Ćićariji, prevladava kontinentalna – planinska klima.